Фактор ризику розвитку НІЗ
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
обставина, яка сприяє виникненню небезпечної ситуації (ризику).
Основні поведінкові та екологічні фактори ризику виникнення НІЗ
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
нездорове харчування; недостатня фізична активність; куріння тютюнових виробів; вживання алкоголю; забруднення повітря.
Біологічні фактори ризику розвитку НІЗ
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
надмірна вага та ожиріння, підвищений артеріальний тиск та високий рівень холестерину.
Роль профілактики НІЗ
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
якщо не вживати жодних профілактичних заходів, не проходити обстежень і не здавати аналізи, то є високий ризик отримати важкі ускладнення НІЗ. Саме тому вкрай важливою є профілактика, вчасна діагностика та контроль цих захворювань. Навіть невелике зниження рівня факторів ризику серед усього населення веде до значного зменшення рівня НІЗ.
Серцево-судинні захворювання (ССЗ)
7![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це захворювання серця та кровоносних судин, які живлять серце та мозок. До ССЗ належать ішемічна хвороба серця (ІХС); цереброваскулярні захворювання (ЦВЗ); захворювання периферійних артерій; тромбози.
Чинники, які сприяють розвитку ССЗ
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це підвищений артеріальний тиск, високий рівень глюкози й холестерину в крові, надмірна вага та ожиріння.
Цукровий діабет
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це хронічне захворювання, за якого підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормон, який регулює рівень цукру в крові), або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.
Діабет І типу
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
розвивається через нестачу інсуліну в організмі, тому людині необхідно вводити цей гормон щоденно. Найчастіше його діагностують у дитинстві. Це інсулінозалежний тип діабету.
Діабет ІІ типу
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
виникає, коли підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну або клітини організму стають нечутливими до інсуліну та не поглинають достатньо цукру з крові. Це найбільш поширений тип діабету серед дорослих.
Гестаційний діабет
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
розвивається у жінок під час вагітності та характеризується підвищеним рівнем цукру у крові. Хвороба може збільшити ризик ускладнень під час вагітності та пологів.
Онкологічні захворювання (рак)
8![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це загальний термін великої групи різних захворювань, визначальною ознакою яких є швидкий ріст та розмноження аномальних клітин. Вони формують пухлину й можуть уражати інші органи або частини тіла. Найбільш поширеними видами раку є рак легень, колоректальний рак (рак кишківника), рак шлунку, рак печінки, рак грудей. За даними ВООЗ, від 30% до 50% випадків раку можна запобігти, якщо уникати факторів ризику та регулярно проходити профілактичні обстеження.
Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ)
9![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це загальна назва групи захворювань з характерними та стійкими респіраторними симптомами, що виникають через патологічні зміни в легенях та/або ураження альвеол, які спричинені шкідливими часточками або газами. Головними причинами появи ХОЗЛ є куріння тютюнових виробів, включно з пасивним курінням, а також забруднене повітря, тяжка астма, часті інфекції нижніх дихальних шляхів у дитинстві.
Психічні розлади
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це широкий спектр розладів, що спровоковані зміною психіки людини й суттєво впливають на її спосіб та якість життя. Вони бувають різними за складністю та інтенсивністю загострень. Із більшістю розладів, зокрема, з депресією, тривожним розладом, панічними атаками, можна впоратися завдяки терапії. Проте деякі з них є хронічними10 і пацієнту, і його рідним потрібно навчитися жити з цим розладом. Зокрема, це йдеться про біполярний розлад, шизофренію, психотичні розлади.
Тягар хвороби
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
індикатор, що позначає тривалість життя, скориговану на непрацездатність через хворобу.
Індекс маси тіла (ІМТ)
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це відношення маси тіла людини до її зросту. Формула ІМТ = маса тіла (кг)/ріст (м)² ІМТ дозволяє непрямо оцінити, чи є маса недостатньою, нормальною, надмірною (ожирінням).
Показник втрачених років потенційного життя (Years of Life Lost)
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
показник, що часто використовується в комунікації НІЗ. Це оцінка середніх років, які прожила б людина, якби не померла передчасно.
Роки життя з поправкою на інвалідність (Disability-Аdjusted Life Years)
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це показник загального тягаря хвороб, виражений у кількості років, втрачених через поганий стан здоров'я, інвалідність або передчасну смертність.
Здорове харчування
![](https://assets-global.website-files.com/6304f301d675d0afbb29c890/632afd85e98eadbf9351338d_plus.svg)
це такий підхід до харчування, що допомагає запобігати розвитку неінфекційних захворювань. Здорове харчування дорослих охоплює споживання фруктів, овочів, бобових, горіхів та цільнозернових продуктів та обмежує вживання вільного цукру, солі, трансжирів і насичених жирів. Точне наповнення здорового збалансованого харчування змінюється залежно від індивідуальних потреб, наприклад, віку, статі, способу життя, ступеня фізичної активності.