14-15 листопада у Києві відбувся перший в Україні Національний форум з неінфекційних захворювань

Інвестиції у профілактику неінфекційних захворювань бережуть державі гроші, а українцям – роки життя: підсумки першого Національного форуму з неінфекційних захворювань

14-15 листопада у Києві відбувся перший в Україні Національний форум з неінфекційних захворювань. Захід організував Україно-швейцарський проєкт “Діємо для здоров’я” разом з Міністерством охорони здоров’я України та Центром громадського здоров’я МОЗ України за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), щоби об'єднати всіх партнерів та зацікавлених сторін для спільної боротьби з НІЗ. 

Представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки, Верховної Ради, Центру громадського здоров’я МОЗ України, регіональних органів влади, міжнародних організацій, медичної й освітньої спільнот та громад обговорювали результати виконання Національного плану дій з неінфекційних захворювань та впровадження Моделі здорової школи у закладах освіти, доцільність інвестицій у профілактику та контроль НІЗ, а також розглядали успішні проєкти і досвід представників громад з впровадження кращих практик для профілактики та раннього виявлення НІЗ.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив на важливості інвестицій для профілактики НІЗ.

«Це замкнуте коло – що менше ми інвестуємо у профілактичні заходи, то більше буде проблем зі станом здоров’я, пов’язаних із НІЗ. Це призводитиме до того, що ми будемо більше інвестувати в медичну допомогу, лікувальну складову. Проте за даними ВООЗ – інвестиція на рівні лише 0,84 долара США на людину на рік у боротьбу з неінфекційними захворюваннями може врятувати сім мільйонів життів у країнах з низьким та нижчим за середній рівнем доходу до кінця цього десятиліття», - наголосив очільник МОЗ.

Під час Національного форуму НІЗ економістка у сфері охорони здоров’я Келсі Вон презентувала результати дослідження, яке проводилося в межах україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” у 4 пілотних областях України. Мета дослідження оцінити економічну ефективність втручань для боротьби з НІЗ в Україні, зокрема здійснити комплексний аналіз впливу НІЗ на здоров’я населення та економіку у Львівській, Рівненській, Полтавській, Дніпропетровській областях, а також розробити рекомендації для профілактики НІЗ.

Келсі Вон зазначила, що У 2022 році 59 тис. осіб померли через серцево-судинні захворювання та цукровий діабет, що стало причиною втрат понад 1 млн. років здорового життя людей (DALY), у тому числі – 211 тис. років життя з інвалідністю. А економічні втрати від непрацездатності чи обмеженої працездатності людей з ССЗ та ЦД у 2022 році становили орієнтовно 2,1 млрд доларів США.

Дослідження показало, що якщо інвестувати у профілактику серцево-судинних захворювань та цукрового діабету вже сьогодні, віддача від цих інвестицій складе близько $12-14 на кожен інвестований зараз долар. 

«Протягом 10 років розширення медичних та політичних втручань дозволить попередити більше 40 тисяч інсультів, 57 тисяч випадків ішемічної хвороби серця, 56 тисяч смертей у чотирьох пілотних областях проєкту. Зменшення захворюваності дозволить загалом забезпечити більше мільйона здорових років життя», — наголосила науковиця.

Заступниця генерального директора Центру громадського здоров’я Анна Андрущак додала, що відповідно до наказу МОЗ, до пріоритетних напрямів розвитку сфери охорони здоров'я на 2023-2025 роки відноситься профілактика, рання діагностика і лікування неінфекційних захворювань. Разом із тим, зауважила Анна Андрущак, найефективнішим способом зменшити тягар НІЗ є запобігання їхньому розвитку завдяки вирішенню поведінкових факторів ризику.

«Відповідно до дослідження STEPS, проведеного у 2019 році, 34,8% опитаних мають підвищений артеріальний тиск або гіпертензію, а 59,1% мали надмірну вагу (ІМТ ≥ 25 кг/м2). 33,9% населення віком 18–69 років є активними курцями. А 19,7% споживали 6 і більше доз алкоголю за епізод вживання. Усе це є факторами ризику неінфекційних захворювань», - додала Анна Андрущак.

Крім того, учасники Національного форуму НІЗ обговорили модель здорової школи, концепцію здорового робочого місця, а також познайомилися з найкращими практиками з профілактики та контролю НІЗ на рівні громад.

«Україно-швейцарський проєкт “Діємо для здоров’я” працює за багатьма напрямами, які пов’язані із політиками та послугами у сфері охорони здоров’я, впровадженням Моделі здорової школи, гуманітарною підтримкою населення та створенням комунікаційних кампаній для зміни поведінки людей. Для зменшення передчасної смертності, захворюваності та інвалідності від неінфекційних захворювань ми залучаємо не лише сферу охорони здоров’я, а й освітні організації, соціальні служби, академічні інституції, регіональні центри контролю та профілактики хвороб, а також працюємо на рівні територіальних громад», — додає керівник Проєкту «Діємо для здоров’я» Джума Худоназаров. 

НІЗ — основна причина смертності в усьому світі. В Україні НІЗ є причиною 91% усіх смертей. Неінфекційні захворювання можуть розвинутись у людей будь-якого віку та статі, а також мають суттєвий вплив на якість і тривалість життя, є вагомим тягарем для системи охорони здоров’я та економіки країни.

Виступи та дискусії з обох днів Форуму можна переглянути за посиланням: 

Інші новини