Як Снятинська громада втілює проєкт з профілактики та раннього виявлення цукрового діабету

Минулого року навчальна програма «Leaders for Public Health» випустила лідерів, заряджених на зміни в громадському здоров’ї своїх громад. А цього року в рамках програми менторської підтримки, яку координує агенція One Health, ми допомагаємо нашим випускникам втілювати реальні проєкти в своїх громадах.

Зараз у Снятинській громаді Івано-Франківської області активно реалізовується проєкт з профілактики та раннього виявлення цукрового діабету. Андрій Федусів, заступник директора з медичного обслуговування населення Снятинської амбулаторії, надихнувся кампанією «Мисливці за діабетом» і звернув увагу на те, що в його громаді також:

- люди мало знають про цукровий діабет і його поширеність;

- медичним працівникам бракує сучасних методів профілактики та раннього виявлення цукрового діабету, а також мотивації активно пропонувати людям скринінги.

Тому в проєкті:

- ендокринолог та сімейний лікар навчають медпрацівників виявленню цукрового діабету на ранніх стадіях, правильному менеджменту хвороби, сучасним протоколам скринінгу.

- коштом проєкту амбулаторія закупила 2000 тест-смужок для визначення рівня цукру в крові та активно проводить скринінги мешканців громади.

- освічують людей про особливості розвитку, виявлення і життя з цукровим діабетом через соціальні мережі громади.

- а ще планують проведення відкритого «Ярмарку здоров’я» у Снятині, аби якомога більше людей перевірили свій рівень цукру в крові.

Проєкт реалізується за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва. Менторську підтримку надає агенція One Health. Регіональний партнер проєкту – благодійна організація «100 відсотків життя Івано-Франківськ».

Інші новини